Compendium ferculorum , czyli odkrywanie zapomnianego świata ulipków, limonii, brunelli i popich jajek

„Między wszytkimi własnościami ludzkiemi i te mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości.”        

                                                                                                               (Stanisław Czerniecki)

Stanisław Czerniecki  – autor pierwszej polskiej książki kucharskiej wydanej w roku 1682 – uważał, że kuchmistrz to twórca i artysta, który dzięki swej wiedzy, umiejętnościom i talentowi tworzy prawdziwe dzieła sztuki. Tworzywem tej sztuki jest smak, który nadaje tworom kuchmistrza niepowtarzalny, autorski charakter. W takich właśnie kuchmistrzów wcielili się uczniowie klasy II TŻ, którzy najpierw musieli zmierzyć się ze staropolskim językiem przepisów i przełożyć je na język współczesny;  następnie zebrać wymagane ingrediencje (tj. składniki), po czym przystąpić do tworzenia swoich autorskich dzieł. Kapłon w skwarkach, masa grylażowa, potrawa tretowana, ciasto na post – to tylko niektóre z nich. Wszyscy młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali z ogromnym zacięciem, a końcowy efekt był oszałamiający. Poniżej fotorelacja.

P.S. „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” otwiera serię publikacji staropolskich przepisów kulinarnych, które w ostatnim czasie w ramach funduszy uzyskanych z „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa” znalazły się w księgozbiorze naszej biblioteki szkolnej i wykorzystywane są w projektach  realizowanych przez pana Michała Rabsztyna. Zapraszamy do lektury wszystkich zainteresowanych, gdyż smakowe kompozycje to nie tylko językowe zagadki, ale również fascynujące historie o naszych przodkach, ich wrażliwości, sposobach postrzegania i odczuwania świata.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Author: ZSE

Share This Post On
Skip to content