Międzynarodowy projekt “Too tasty to waste it”

W dniach 16 – 23 września 2022 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w międzynarodowym projekcie “Too tasty to waste it”, zorganizowanym przez Fundację Aktywni w Europie. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane w ramach programu Erasmus +. W międzynarodowej wymianie młodzieży wzięli również udział przedstawiciele Sdruzhenie “MOGA” z Bułgarii oraz OZ Guľôčka ze Słowacji. Spotkanie odbyło się w Poroninie i uczestniczyło w nim w sumie 36 osób. Każda grupa narodowa składała się z 10 uczestników i 2 liderów.
Młodzi ludzie zauważyli ogromny problem, którym jest marnowanie żywności, zarówno w ich krajach,
jak i Europie czy na świecie. Mimo, że starają się dbać o środowisko, uważają, że jeszcze wiele muszą się nauczyć i wiele w swoich nawykach zmienić.

Celem projektu było:
– podniesienie świadomości, związanej z problematyką marnowania żywności i uświadomienie powagi
problemu, zagrażającemu ludziom i środowisku naturalnemu;
– podniesienie świadomości na temat zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in.
konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne);
– rozwinięcie kompetencji, które przyczynią się do ograniczenia do minimum marnowania żywności
(wdrożenie innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań, które będą zapobiegać wyrzucaniu żywności);
– wymiana doświadczeń i dobrych praktyk, związanych z zapobieganiem wyrzucania jedzenia;
– wykształcenie, rozwój i promowanie pozytywnych zmian oraz zachowań, przyczyniających się do
ograniczenia marnowania żywności, a tym samym dbania o otoczenie i środowisko naturalne;
Swoje działania w ramach międzynarodowej inicjatywy, młodzi ludzie rozpoczęli od określenia
swoich obaw i oczekiwań, stworzenia zasad wymiany młodzieży, a także przeprowadzenia wielu, kreatywnych gier i aktywności, dzięki którym uczestnicy projektu mogli lepiej się ze sobą zapoznać,
zintegrować, jako zespół oraz stworzyć przyjazną i sprzyjającą efektywnej pracy atmosferę.
W ich ramach jednych z pierwszych zajęć wymiany młodzieży, uczestnicy podsumowali i przeanalizowali okres przygotowań do międzynarodowego spotkania – ich działania, aktywności, zaangażowanie, współpracę czy zrealizowane zadania.
Następnie każda z grup narodowych zaprezentowała szczegółowe dane na temat marnowania żywności w naszych krajach i Europie na przestrzeni lat. Przygotowane przez nich prezentacje, pokazały przede wszystkim z jak wielkim problemem się zmagamy, a także jakim ogromnym wyzwaniem jest dokonanie zmian w kwestiach, związanych z wyrzucaniem żywności.
Jednym z wielu elementów wymiany młodzieży były wieczory narodowe, przygotowane przez  uczestników międzynarodowego spotkania. Każdy zespół zaprezentował swój kraj, tradycje i zwyczaje w sposób kreatywny i interesujący. Dzięki wieczorom narodowym, uczestnicy wymiany młodzieży pogłębili swoją wiedzę na temat obcych kultur, poszerzyli swoje horyzonty oraz stali się bardziej otwarci i tolerancyjni.
Podczas wielu tematycznych zajęć, uczestnicy dyskutowali m.in.:
– o problemie, którym jest marnowanie żywności w naszych krajach i Europie. Każda z grup zaprezentowała przykłady marnowania żywności (np. podczas produkcji, w lokalach gastronomicznych, szkołach, domostwach, supermarketach) w naszych państwach oraz ich skalę.
– o przyczynach marnowania żywności oraz kolejnego problemu, którym jest „łatwość” pozbywania się
jedzenia przez ludzi, którzy wciąż traktują to jako normalne zjawisko.
– o negatywnych skutkach, jakie niesie zjawisko marnowania i wyrzucania żywności, zarówno na ludzi, jak i
środowisko naturalne.
– o tym, co należy zrobić, aby ograniczyć do minimum zjawisko marnowania żywności i jego negatywnych skutków.
– o problemie głodu. Większość z nas, pozbywając się żywności, nie myśli o osobach, które w tym
samym momencie cierpią głód – zarówno te z krajów ubogich, jak i naszych, europejskich państw. W naszych krajach, jak i społecznościach są osoby potrzebujące – starsze, bezdomne,
schorowane, a także dzieci i młodzież, żyjąca w skrajnym ubóstwie. Te osoby na co dzień mają ogromny problem, aby spożyć pełnowartościowy posiłek.
– o dobrych praktykach, związanych z zapobieganiem marnowaniu żywności, a także wykorzystywania
jedzenia, które zamierzamy wyrzucić z różnych powodów.
Dzięki poszczególnym zajęciom, młodzi ludzie zdobyli wiedzę i podnieśli swoją świadomość na
temat problemów, związanych z marnowaniem żywności, które zagrażają nie tylko ludziom, ale również całej Planecie/środowisku naturalnemu; zdobyli wiedzę i stali się bardziej świadomi zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in. konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne);
poszerzyli odpowiednie umiejętności ekologiczne, dzięki którym mogą zmienić swoje codzienne nawyki na bardziej przyjazne dla nich samych, ich otoczenia, ale również dla środowiska naturalnego;
rozwinęli kompetencje, dzięki którym mogą ograniczyć marnowanie żywności, które dotychczas było powszechnym zjawiskiem; a także wymienili się cennym doświadczeniem na tego tego, jak dbają o
środowisko;
Uczestnicy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których, pracując w międzynarodowych zespołach, przygotowali szereg dań (np. kiszonki, sałatki, desery, główne dania), bazujących na wykorzystaniu resztek jedzenia, które zostały nam z innych posiłków czy odpadków, które powstały przy przyrządzaniu innego posiłku, a które nadal nadają się do spożycia. Podczas zajęć, młodzi ludzie nauczyli się wykorzystywać żywność, która normalnie jest wyrzucana, a z której można wciąż przygotować smaczne dania i przyczynić się do wyeliminowania wyrzucania produktów.
Młodzi ludzie przygotowali i przeprowadzili konferencję online z udziałem ich rówieśników z Polski, Bułgarii i ze Słowacji. Wirtualne spotkanie zorganizowali zgodnie z planem i blokami tematycznymi, które wcześniej opracowali: powitanie i wprowadzenie do tematyki konferencji; prezentacja projektu i programu Erasmus +; marnowanie żywności w naszych krajach i Europie oraz negatywne skutki i następstwa tego
zjawiska; sposoby zapobiegania marnowaniu żywności i dobre praktyki; kreatywne, kulinarne sposoby zapobiegające wyrzucaniu jedzenia; dyskusja końcowa, odpowiedzi na nurtujące pytania oraz
wymiana doświadczeniami i opiniami; Konferencja była ważnym elementem międzynarodowego spotkania, wymagającym skupienia i pracowitości ze strony młodych ludzi, ale również możliwością
podzielenia się wypracowanymi rezultatami i cennym doświadczeniem.
Projekt został zrealizowany w języku angielskim z wykorzystaniem metod edukacji pozaformalnej takich, jak: gry i zabawy integracyjne, zajęcia tematyczne, zajęcia kreatywne, warsztaty kulilnarne, spotkania z ekspertami, dyskusje, wymiana doświadczeń, spotkania online, ewaluacje, refleksje, wieczory narodowe itd.

Author: Nowy Ekonomik

Share This Post On
Skip to content