Compedium ferculorum

Dnia 20.10.2017 o godz. 15:30 odbędą się warsztaty gastronomiczne, na które serdecznie zapraszam uczniów ekonomika, gimnazjalistów oraz młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Na warsztatach będziemy gotować według starej receptury kuchmistrza Stanisława Czarneckiego zawartej w „Compedium ferculorum” z 1682 roku.
A oto receptura:
„Weźmij mąki najpiękniejszej pszenicznej, przesiej, weźmij wody zimnej zrób nie twardo, tak żeby ciągnęło za ręką, białków z jajec do tego przydawszy kilka…..
… Z takiego cista robić będziesz pierożki, jakikolwiek konfekti zawijaj w ciasto, a formuj pierożki , jak chcesz albo umiesz pozynguj żółtkami upiecz, a daj pocukrowawszy na stół”.

Serdecznie zapraszam,
Michał Rabsztyn

Author: ZSE

Share This Post On
Skip to content