Kolejna propozycja gastronomiczna
Oponki w białej czekoladzie od Weroniki Sawczuk IITŻ . Niezwykle apetyczne Brawo Weronika tak Trzymać !!!.
Im więcej czasu spędzicie w kuchni tym lepszymi będziecie kucharzami.
OPONKI W BIAŁEJ POLEWIE Z POSYPKĄ
SKŁADNIKI:
– szklanka wody
– 6 dag masła
– 1/2 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 3/4 szklanki mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– jajko
– olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
– Zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą
– Zestaw z ognia, dodaj mąkę i proszek do pieczenia
– Podgrzewaj mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia
– Zdejmij z ognia, ostudź
– Wbij jajko i wyrób ciasto
– Uformuj kółeczka i zrób dziurki ( możesz podsypać mąką na wypadek jakby ciasto za bardzo się kleiło)
– Do nagrzanego tłuszczu wrzuć oponki i smaż na małym ogniu do momentu zarumienienia na złotawy kolor
– Osącz z nadmiaru tłuszczu, wystudź
– Na koniec możesz dodać polewę oraz posypkę