Babeczki kakaowe z wiśnią i bezą

Kolejna propozycja Zosi Makowskiej

Babeczki kakaowe z wiśnią i bezą
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
½ szklanki cukru
½ paczki margaryny
1 łyżka spirytusu
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
dżem lub konfitura wiśniowa
Beza:
2 jajka w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić margarynę ze spirytusem, wodą, kakao i cukrem.
Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, przygotować blachę do pieczenia babeczek.
Do wystudzonej masy przekładać na przemian mąkę i żółtka za każdym przełożeniem dobrze mieszając masę. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piec 30 minut lub do suchego patyczka.
dekoracja:
Upieczone i wydrążone babeczki napełnić odrobiną dżemu wiśniowego i przykryć kawałkiem wydrążonego ciasta.
Przygotowujemy bezę:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić mikserem na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, ubijać aż piana zacznie się charakterystycznie błyszczeć i będzie sztywna na tyle że będzie się ładnie układać. Może potrwać to dobre kilka minut.
Bezę przekładamy do szprycy bądź rękawa cukierniczego i dekorujemy nią babeczki, następnie opalamy bezę palnikiem cukierniczym bądź wkładamy do piekarnika z grzaniem górnym (180 ℃) lub termoobiegiem na 4 – 5 minut kontrolując czy beza się nie przypala.
Dekorujemy ulubionymi bakaliami i gotowe.
SMACZNEGO !!!

Author: Nowy Ekonomik

Share This Post On
Skip to content