Propozycja Ani Nowickiej ITŻ, Tradycyjne Węgierskie Langosze. Nawet w czasie kwarantanny można odbyć kulinarną podroż przez Europę i nie tylko. Kucharze do dzieła, gdzie nas jeszcze zabierzecie???. Barwo Ania!!!
Tradycyjne Węgierskie Langosze
Składniki
• 500 gramów mąki pszennej typu 500 (ok. 3,5 szklanki)
• 4 średniej wielkości ziemniaki
• 350 mililitrów mleka
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
• 30 gramów drożdży (świeżych)
• 100 gramów tartego żółtego sera
• olej rzepakowy (do smażenia)
SOS CZOSNKOWY:
• jogurt grecki
• 2 ząbki czosnku
• szczypiorek
• troszkę soku z cytryny/limonki
• sól/pieprz do smaku
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką, dopiero po ugotowaniu obieramy. Gnieciemy widelcem z odrobiną mleka.
2. Zaczyn robimy w następujący sposób:
– część mleka podgrzewamy z cukrem aż do momentu kiedy będzie w letniej temperaturze i cukier sie rozpuści
-dodajemy drożdże i czekamy około 15 minut do wyrośnięcia
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do puree, mieszamy i dodajemy oleju, soli i mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce do garowania.
4. Po wygarowaniu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i robimy z niego placuszki o grubości około 0,5-1cm. Tak przygotowane, kładziemy na głęboki olej aż do zarumienienia. Po zdjęciu odsączamy nadmiar oleju i podajemy z sosem czosnkowym i tartym żółtym serem.