Weronika Supernak klasa IIF/K proponuje placki ziemniaczane z sosem. W czasie gdy siedzimy w domach kuchnia jest dobrym pomysłem na zrobienie dań, które wymagały więcej czasu do ich sporządzenia.
Na co czekać bierzmy się do pracy. Brawo Weronika !!!
Składniki: do sosu
– 1 połówka z piersi z kurczaka.
– 1 średnia cebula.
– 1 łyżeczka chrzanu.
– pół śmietany.
– 2 łyżki mąki.
– sól,pieprz,papryka słodka,czosnek w proszku,przyprawa do gyrosa i przyprawa do kurczaka.
sposób przygotowania:
1 – cebule obieramy kroimy w kostkę podsmażamy umytego kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i podsmażamy.Kurczaka doprawiamy do smaku solą i gyrosem , odrobinom papryki słodkiej.
2 – Gdy kurczak i cebula nam się przesmaży to dajemy trochę wody i dodajemy śmietany oraz chrzanu i dodajemy czosnek granulowany, jak nam już się to połączy to wlewamy rozrobioną mąkę z zimną wodom do naszego sosu aby go zagęścić
składniki do : placków ziemniaczanych.
– 3 średnie ziemniaki.
– 1 jajko.
– półtorej szklanki mąki.
– 1 średnia cebula.
– szczypta soli
sposób przygotowanie : placków ziemniaczanych
1 – obrać i wymyć cebulę i ziemniaki. Ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce , do startych ziemniaków i cebuli dodajemy jako wcześniej wyparzone , szczyptę soli i przesianą mąkę potem należy wymieszać składniki.
2 – Na rozgrzaną patelnie nakładamy masę i smażymy z obu stron do zarumienia, Po usmażeniu placków dajemy je na chwilę na ręcznik papierowy żeby cały tłuszcz po tym dajemy na talerz olewamy sosem i smacznego.