Uczennica klasy II TŻO Karolina Kuzior
Szarlotka
Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, kostka margaryny, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie : 1 kg jabłek, 1/2szklanki cukru, cukier waniliowy.
Krem : 5 białek, 1/2szklanki cukru, kisiel wiśniowy.
Przygotowanie :
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Nadzienie miałam już zrobione wcześniej z przetworów zimowych.
3. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i kisiel i chwilę ubijamy. Wykładamy na jabłka pozostałe ciasto, ucieramy na grubych oczkach. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni C.