Kucharz
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
ZAWÓD: KUCHARZ
Oferta edukacyjna na rok szkolny 2024/25
Innowacja pedagogiczna: „Dietetyka i aktywność ruchowa”
Od pewnego czasu gotowanie stało się sztuką. Umiejętność kompozycji potraw, organizacji imprez, nakrycia do stołu to zalety prawdziwego mistrza kuchni. Jeśli chciałbyś realizować swoje pasje kulinarne, poznawać kuchnie całego świata, zdobyć dobrze płatny zawód – ten kierunek jest dla Ciebie!!!
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie zawodowe i przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Po zdaniu egzaminu otrzymuje kwalifikacje do pracy w zawodzie KUCHARZ
Po ukończeniu szkoły może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia i zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty zawodowe wiodące:
- Przygotowywanie dań – Pracownia gastronomiczna
- Podstawy gastronomii
Język obcy:
Język angielski lub język niemiecki w zależności od poziomu zaawansowania grupy
Kucharz – innowacja „Dietetyka i aktywność fizyczna” – 3 godziny w cyklu kształcenia (Branżowa Szkoła I Stopnia).
Autorzy: Anita Hołowienko i Marta Radecka
Opis innowacji: Wprowadzenie innowacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w technikum oraz zawodzie kucharz w szkole branżowej I stopnia ma na celu uzupełnienie i zdobycie dodatkowych kompetencji oraz kwalifikacji z zakresu dietetyki oraz aktywności ruchowej, które dają dodatkowe umiejętności zwiększające możliwość zatrudnienia i lepszego funkcjonowania na stanowiskach związanych z żywieniem. Od uczniów szkół gastronomicznych wymaga się podstawowej wiedzy żywieniowej, a jak wiemy podstawę piramidy żywieniowej stanowi aktywność fizyczna.
Uczniowie po skończonej innowacji uzyskają kompetencję z somatometii, zasad układania jadłospisów, dietetyki i leczenia żywieniowego oraz wpływie i znaczeniu aktywności fizycznej na zdrowie, ponadto będą mogli korygować i wyrabiać w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe na bieżąco.
Innowacja | Klasa | Liczba godzin tygodniowo w trzyletnim okresie nauczania |
Liczba godzin w trzyletnim okresie nauczania | |||
I | II | III | ||||
„Dietetyka i aktywność fizyczna” Branżowa Szkoła I stopnia |
1 | 2 | 3 | 90 |
Możliwości zatrudnienia
- restauracje,
- kawiarnie hotelowe,
- zakłady gastronomiczne,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- restauracje na statkach i promach,
- szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych
Szkoła dysponuje nowoczesnymi pracowniami gastronomicznymi, spełniającymi wszystkie wymogi systemu HACCP, w których odbywają się zajęcia praktyczne w zakresie sporządzania potraw.
Wszyscy uczniowie muszą posiadać aktualne badania SANEPID oraz odzież spełniającą wszystkie warunki BHP.
Kucharz
Poznaj Ekonomika od KUCHNI
Zabierzemy Cię w kulinarną podróż życia
Nawet pandemia nie jest wstanie zatrzymać naszej miłości do gotowania.
Uwaga niespodzianka:! Od września wprowadzamy innowację pedagogiczną Dietetyka i aktywność fizyczna.
W każdym młodym człowieku pręży się kucharz gotowy do działania, sprawdź czy to nie Ty.
Za mundurem panny sznurem – jaki mundur taki kucharz.
Innowacja – coś w sam raz dla Ciebie.
U nas nigdy nie jest nudno, nawet lekcje potrafimy sobie uatrakcyjnić.
Tylko w Ekonomiku potrafimy zapanować nad wszystkimi żywiołami.
Obsługa na najwyższym poziomie.
Wdzięk, styl, szarm, szyk – tym Was zachwycimy dziś.
Kontynuujemy tradycje króla Stanisława Augusta Poniatowskiego – w czwartki żaden z uczniów Ekonomika nie będzie głodny.
Podróże kulinarne przez życie.
Tęsknimy za szkołą / Tacy byliśmy jeszcze wczoraj / Takie pyszności tylko w naszych pracowniach.
Staraliśmy się przekazać Wam specyfikę zawodu kucharza, przyjdź do nas i sprawdź jak to wygląda w realu! Do zobaczenia w Ekonomiku.