Technik Hotelarstwa
TECHNIK HOTELARSTWA
Oferta edukacyjna na rok szkolny 2024/25
Innowacja pedagogiczna: Stewardessa/Steward
Technik hotelarstwa to zawód, który otwiera wiele drzwi. Usługi hotelarskie należą do branży, która rozwija się w bardzo dynamiczny sposób. Potrzeba więc wykształconej kadry, która będzie umiała obsługiwać w sposób profesjonalny gości w hotelach, centrach konferencyjnych i w innych obiektach noclegowych.
Jeśli lubisz kontakt z ludźmi, lubisz uczyć się języków obcych, Twoją pasją są podróże to kierunek stworzony dla Ciebie.
Już podczas nauki w naszej szkole poznasz kulturę i kuchnię różnych narodów, nawiążesz przyjaźnie, a przede wszystkim będziesz mógł doskonalić znajomość języków obcych, zdobyć kwalifikacje i umiejętności na poziomie europejskim. A wszystko to dzięki udziałowi w zagranicznych stażach, wakacyjnych praktykach na promach firmy Unity Line pływających do Szwecji czy przez udział w wymianie z zaprzyjaźnioną włoską szkołą w Casargo.
Dodatkowo każdy uczeń naszej szkoły dwukrotnie odbywa obowiązkowe miesięczne praktyki zdobywając doświadczenie zawodowe w renomowanych hotelach województwa śląskiego, z którymi szkoła współpracuje.
W naszej szkole łączenie wiedzy z praktyką to podstawa skutecznej edukacji, a przede wszystkim bycia atrakcyjnym na rynku pracy. Dlatego regularnie odwiedzamy hotele podczas wycieczek przedmiotowych, zapraszamy też Pracodawców współpracujących ze szkołą do prowadzenia lekcji „Biznes przy tablicy”.
Nauka w technikum trwa 5 lat. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia na uczelniach wyższych.
W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów zawodowych w kwalifikacjach:
HGT.03: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – klasa trzecia
HGT.06: Realizacja usług w recepcji – klasa piąta
Przedmioty rozszerzone:
- Geografia – 180 godzin
- Język angielski – 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
- Organizacja usług dodatkowych w obiekcie hotelarskim
- Technika pracy w hotelarstwie
- Obsługa konsumenta w hotelarstwie
- Przygotowywanie i podawanie śniadań
- Język angielski zawodowy
Języki obce:
- język angielski – poziom zaawansowany, kontynuacja
- język włoski lub niemiecki – poziom podstawowy
Kształcenie zawodowe odbywa się w profesjonalnej pracowni hotelarskiej, wyposażonej w ladę recepcyjną, komputery, drukarkę, tablicę multimedialną. Jednostka mieszkalna i węzeł higieniczno – sanitarny spełnia wymagania kategoryzacyjne hotelu, umożliwia wykonywanie ćwiczeń praktycznych związanych z pracą służby pięter.
Od roku szkolnego 2021/22 wprowadziliśmy innowację pedagogiczną w zawodzie:
Technik hotelarstwa – Innowacja „Stewardessa/Steward” – 4 godziny w cyklu w kształcenia.
Autor: Mariola Nowak
Opis innowacji: Innowacja pedagogiczna poszerza wiedzę i umiejętności na stanowisku: steward/stewardessa na statkach morskich i powietrznych. Podczas zajęć młodzież pozna etapy, jakie przechodzi w swojej karierze steward/stewardessa linii lotniczych, począwszy od rekrutacji i szkoleń. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjnią liczne wycieczki przedmiotowe na lotnisko, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego. Najlepsi uczniowie odbędą 2-tygodniowy staż na promach firmy Unity Line, uzyskując certyfikat.
Innowacja | Klasa | Liczba godzin tygodniowo w pięcioletnim okresie nauczania |
Liczba godzin w pięcioletnim okresie nauczania | |||||
I | II | III | IV | V | ||||
Stewardessa/Steward | 1 | 2 | 1 | 4 | 120 |
Możliwości zatrudnienia:
hotele, pensjonaty, motele, domy wypoczynkowe, ośrodki SPA, uzdrowiska, schroniska młodzieżowe, kwatery prywatne, campingi, promy pasażerskie. Osoby posiadające zawód technik hotelarstwa mogą być również rezydentami, pracować w administracji zajmującej się problematyką turystyki, hotelarstwa. Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa przygotowuje też do prowadzenia własnej firmy.