Propozycja Maćka Nabrdalika IŻp – Tagliatelle carbonara. Kolejny ręcznie robiony makaron – jak widać uczniom gastronomii nie straszny brak makaronów w sklepach Brawo Maciek za kreatywne spędzenie czasu w kuchni. Czekamy na Wasze przepisy.
Tagliatelle carbonara
Składniki:
Makaron:
– 150g mąki pszennej
– 20ml cieplej wody
– 1 jajko
– szczypta soli
Jeżeli chcemy otrzymać zielony makaron dodajemy natkę pietruszki.
Carbonara:
– 400g boczku wędzonego
– 1 jajko
– Ser tarty parmezan
– Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę. Wbij jajko, dodaj wody i wymieszaj. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj kilka minut na gładką masę.
*Zielony makaron*
Do Jajka i wody dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zblendować i dodać do mąki
2. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30min.
3.W tym czasie zacznij przygotowywać carbonare. Pokrój Boczek w mała kosteczkę.
4. Po upływie 30 minut wyjąć makaron na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 2mm
5. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto na paski 0,8-1cm szerokości
6. Wstawić wodę na makaron, gdy się zagotuje posolić. W tym samym czasie zacząć smażyć boczek.
7. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować do czasu gdy stanie się Al Dente
8. W międzyczasie do miski wbić jajko, dodać tartego sera i wymieszać
9. Do podsmażonego boczku dodać makaron
10. Mieszać chwilę na patelni i dodać do jajka, wymieszać
11. Gotową potrawę wyłożyć na talerz.
Smacznego!