A tak czas w kuchni spędza Szymon Cykman z II TŻ, jego propozycja to grillowany kurczak w pesto, ryż curry, sałatka z fetą. Wystarczy odrobina chęci i na pewno żaden kucharz nie będzie się nudził, gastronomia to naprawdę fantastyczna przygoda. Brawo dla Szymona!!!
Grillowany kurczak w pesto, ryż curry, sałatka z fetą.
Składniki :
Ryż :
– płaska łyżka masła klarowanego
– 1,5 szklanki ryżu parboiled
– 3 szklanki wody
– 1,5 łyżeczki curry
– 2 płaskie łyżeczki wegety
– łyżeczka pieprzu ziołowego, duża szczypta ostrej papryki
Mięso
– kurczak ( uda z kurczaka bez skóry i kości /opcjonalnie filet)
– pesto, sól, pieprz
Sałatka :
– mix sałat ( przegląd lodówki
– pomidor, ogórki zielone, rzodkiewka, szczypiorek lub cebula
– feta
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 2 łyżki oliwy, łyżka wody, sól, pieprz, zioła, opcjonalnie odrobina musztardy.
Przygotowanie:
Ryż :
W garnku rozpuść masło, dodaj suchy ryż ( masło nie może być zbyt gorące) zamieszaj, dodaj przyprawy – jeszcze chwilę przesmażaj, następnie zalej 3 szklankami wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na najmniejszym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody – od czasu do czasu mieszając.
Mięso :
Mięso umyj i osusz, oprósz przyprawami według uznania (sól, pieprz) następnie natrzyj pesto. Smaż bez użycia tłuszczu na patelni grillowej.
Sałatka :
Z oliwy, wody, przypraw, odrobiny musztardy przygotuj sos. Słonecznik upraż na suchej patelni. Warzywa i fetę pokrój, dodaj słonecznik, wymieszaj z sosem.
Smacznego!