Kolejna propozycja dania. Tym razem Kamil Brzeziński z klasy 2F/K przygotował tortille, która oprócz kurczaka zawiera również warzywa, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych 😊
Prosta i smaczna tortilla
Składniki:
4 placki tortilli
2 małe sałaty rzymskie
1 ogórek zielony
Kilka pomidorków koktajlowych
1 pierś z kurczaka
Jogurt naturalny
Kilka ząbków czosnku
Olej
Przyprawa do gyrosa
Przyprawa do kurczaka
Oregano
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Sposób przyrządzenia:
1.Zaczynamy od zrobienia sosu czosnkowego. Do miski wlewamy 4 łyżki jogurtu naturalnego, siekamy lub przeciskamy przez praskę około 4 ząbki czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku.Warto schować do lodówki, aby aromat czosnku był jeszcze bardziej intensywny.
2.Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw,ogórka, pomidorki oraz sałatę dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w kosteczkę, pomidory przekrawamy na pół a sałatę siekamy.
3.Pierś dokładnie myjemy i pozbywamy się wszystkich błonek, następnie kroimy w kostkę i przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami. Dajemy produkt na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy około 10 minut.
4.Na patelnie kładziemy placek tortilli i grzejemy przez 15 sekund po obu stronach.
5.Wyciągamy na talerz zagrzaną tortillę, smarujemy wcześniej przyrządzonym sosem czosnkowym, kładziemy na to sałatę, ogórki, pomidory oraz przygotowaną pierś.Zawijamy placek w rulon, danie jest gotowe do zjedzenia, smakuje przepysznie!