Karolina Jagodzińska klasa IITŻ z propozycja na słodki weekend. Kruche ciasto z pianka budyniową i malinami. To fantastycznie że adepci sztuki kulinarnej nie marnują czasu tylko doskonalą swoje umiejętności. Brawo Karolina !!!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE
-2,5 szklanki mąki krupczatki
-250 g masła lub margaryny, (zimnego)
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
DELIKATNA PIANKA BUDYNIOWA
-5 białek
-1 szklanka cukru pudru
-1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
-500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
-cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier puder i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO😊