Kucharz

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

ZAWÓD: KUCHARZ

Oferta edukacyjna na rok szkolny 2025/26

Gastronomia to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą profesjonalnie przygotowywać potrawy i napoje, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz wyżywienie dla różnych grup ludności, a także dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.

Jeśli lubisz:
rozwijać swoje pasje kulinarne,
poznawać i tworzyć nowe smaki,
tworzyć własne potrawy,
poznawać kuchnie całego świata,
zdrowo się odżywiać,
zdobyć dobrze płatny zawód, to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie.

Nauka w zawodzie kucharz (kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań) trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach szkolnych i w gastronomicznych zakładach pracy.

Przedmioty zawodowe wiodące:
– przygotowywanie dań – pracownia gastronomiczna,
– podstawy gastronomii

Język obcy:
Język angielski lub niemiecki w zależności od poziomu i zaawansowania grupy.

Absolwent szkoły kształcącej się w zawodzie będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceny jakości surowca,
przechowywania żywności,
przygotowania produktów i stanowiska pracy,
obsługi sprzętu gastronomicznego,
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
wydawania dań.

Absolwent może zostać zatrudniony w:
restauracjach,
 ośrodkach wczasowych,
gospodach regionalnych,
kawiarniach,
barach szybkiej obsługi,
w stołówkach pracowniczych, przedszkolach, żłobkach,
firmach cateringowych,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Szkoła dysponuje nowoczesnymi pracowniami gastronomicznymi, spełniającymi wszystkie wymogi systemu HACCP, w których odbywają się zajęcia praktyczne w zakresie sporządzania potraw.
Wszyscy uczniowie muszą posiadać aktualne badania SANEPID-u oraz odzież spełniającą wszystkie warunki BHP.

Po ukończeniu szkoły branżowej 1 stopnia istnieje możliwości dalszego rozwoju absolwentów w szkole branżowej 2 stopnia i uzyskania tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych.

 

 

 

 

 

Skip to content